MainpageTom sideTom sideFrozen SpermTom sideMy dogsTom sideNewsImage galleries


Informasjon til valpekjøpere

Når valpen er kommet hjem

La valpen gå rundt å se seg om på egenhånd og la det gå ubdemerket hen dersom det kommer en dam på gulvet. Det viktigste er å bygge opp valpens selvtillit og trygghet i de nye omgivelsene.

Evnen til å være stueren kommer gradvis – først når den forstår hva vi mener å skulle ut. Være endelig ikke for streng med dette til å begynne med, og løp ikke etter den overalt for å gi den skjenn når den setter seg, da dette kan gjøre den utrygg for omverdenen og menneskene.

Løft den ut hver gang den har sovet, spist eller lekt og gi den ros når den gjør det den skal, og en godbit. Husk at det er din skyld hvis det skjer ulykker inne, du har ikke vært rask nok.

Gråter valpen

Det gjør den sikkert mer eller mindre. Det finnes vel ingen ting som trøst direkte, men ikke bli urolige. La den få sin faste soveplass, sin faste plass til vann og matskål, mye omsorg og kjærlighet. Gå ikke fra den lange tider av gangen, så vil den etter dager og uker snart falle til ro. Ligg sammen med den, den første tiden, enten det er på stue- eller kjøkkengulvet.

Utvikling og helse

Ved 2-3 måneders alder viser hundene sine utseendemessige særpreg. Dette innebærer ikke at de ikke ennå utvikles. Spesielt gjelder dette størrelsen. En hunds kommende størrelse er genetisk programmert, men utviklingen kan komme til ulike tider. Forsøk aldri å få valpen til å vokse fortere ved å øke proteininnholdet i maten, eller gjennom å gi overrasjoner. Utenpå fór-sekken står det hvor mye den skal ha etter alder og vekt. VÆR NØYE!

Hannhundene utvikles rykkvis. I 12-14 måneders alder kommer hannen inn i slyngelalderen, hvor man ofte kan se at bakparten er høyere enn framparten eller omvendt. Tispene i sin tur utvikles ofte til sin fulle bredde og kraft først etter sitt første valpekull, nødvendigvis ikke, de er jo alle så forskjellige.

Testiklene skal helst ha falt ned ved 6 måneders alder (nødvendigvis ikke) tempoet varierer. Ved 30-36 måneders alder modnes hannhunden. Da forsvinner den snille lille gutten som snilt har lekt med andre hannhunder. Han gjør det kanskje til og med da, men bare på sine vilkår. Og under tispers løpetid er han definitivt intolerant mot andre hannhunder.

Lek og mosjon

La valpen få leke med andre hunder, til og med voksne hunder så lenge disse er mentalt bra. Det viktige er at valpen i tilstrekkelig grad av de voksne hundene får lære seg hundespråket. Dette lærer valpen gjennom lek ”få bank” av de voksne. Man drar altså for hele livet opp spilleregler som er viktige for hundens sikkerhet og trivsel. Eksempelvis er det viktig at hunden lærer seg tegnet for ”jeg gir meg”.

Foring

Rent vann skal alltid være tilgjengelig!

6-10 uker:

4 måltider om dagen

Eksempel:  Morgen, lunsj og kveld: helfor (valpefor)

Man kan godt blande litt malt kjøtt eller fisk i helforet hvis man vil, men ikke så mye at det forstyrrer balansen av helforet.

Hvis middagsrester brukes, må det ikke være for mye krydder.

Vi anbefaler bruk av helfor. Det er vitenskapelig sammensatt for hundens behov og trenger INGEN supplement i form av kalk, benmel, tran osv. Tvert imot, kan disse bli direkte skadelig i tillegg til helfor.

Velger man derimot å fore hunden med annen mat, så må man sørge for å gi den et tillegg av ½ ts kalsium fosfat og 1 ts tran hver dag.

10 uker – 6 måneder:

Helfor (valpefor) 3 ganger om dagen.

6 – 12 måneder:

2 måltider om dagen (helfor). Overgang til vanlig hundefor hvis man har brukt valpefor før. IKKE LA HUNDEN BLI FET!

Ett år

Måltider kan reduseres til ett om dagen. Dette er ikke nødvendig hvis hunden får mye mosjon.

Ben

UNNGÅ BEN FRA FUGL, FÅR og FISK (ALLE SOM BEGYNNER MED ”F”)

Ormekur

Valpen har fått ormekurbehandling ved levering.

Ormekur repeteres en gang i året. Kjøp OXURACIN tabletter på apoteket (fås uten resept) – gi 1 tablett pr. 2 kg hund. Dette gis en gang, også en gang til en uke senere.

Sprøyter

Valpesprøyten skal gis når valpen er 12 uker gammel. Den bør ikke omgås andre hunder før den har fått valpesprøyten. Ta vare på vaksinasjonsattesten, da den må forevises på dressurkurs og utstilling.

Dyrleger anbefaler nå en anti-parvovirus sprøyte når valpen er 9 uker gammel eller før, repetert ved 12 uker (den siste gis samtidig med valpesprøyten). Parvo er en dødelig sykdom som små valper er spesielt utsatt for og det har vært mye av det i Norge de siste årene. Det er også mulig å få valpesprøyten og parvo-virus sprøyten kombinert. Snakk med din dyrlege og finn ut når det er best å få vaksinert hunden. (Valpene som bor i områder hvor det har vært mye parvo, skulle få sprøytene så snart som mulig.)

Parvo-virus repeteres deretter en gang i året, valpesyke hvert annet år.

Stell

Valpen er allerede vant til vanlig stell hos oss. Neglene har vært klipt regelmessig. Hvis dere fortsetter med dette nå, vil dette ikke utvikle seg til et problem senere. Kjøp spesiell hundeneglesaks hos en dyreforretning.

Dressur

Daglig mosjon vil holde hunen i form både fysisk og psykisk vil gjøre ham til et godt familiemedlem.

Det anbefales at hunden i sitt første leveår blir tatt med til et dressurkurs. Det er to viktige ting ved et dressurkurs: (1) Eieren vil lære elementær hundepsykologi og trening av hunden, og (2) hunden vil lære seg å være lydig i nærvær av andre hunder, noe som kan vise seg verdifullt. En dressert hund vet hva som ventes av ham og vil være en glad hund og bli lettere å ha med å gjøre.

© Copyright 2006-2010  INFERNO  All Rights Reserved. #